Sutra istječe krajnji rok za nabavku fiskalnih uređaja

Bez autora
Jul 14 2011

Prema odredbama Zakona o fiskalnim sistemima svako lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara, odnosno za pružanje usluga klijentima, ima obavezu evidentiranja ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja. Članom 5. ovoga zakona propisana su izuzeća, čija je lista proširena donošenjem Odluke o određivanju drugih djelatnosti koje ne podliježu obavezi evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, koju je donijela Vlada FBiH na sjednici održanoj 29. juna i uputila u proceduru objave. S obzirom na to da je kao krajnji rok za fiskalizaciju određen 15. juli, kada se očekuje i fiskaliziranje najvećeg broja obveznika, iz Ministarstva finansija FBiH podsjećaju da je potrebno da se preduzmu sve raspoložive mjere kako bi bile realizirane sve složene radnje u procesu fiskalizacije.

Sutra istječe krajnji rok za nabavku fiskalnih uređajaPrema odredbama Zakona o fiskalnim sistemima svako lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara, odnosno za pružanje usluga klijentima, ima obavezu evidentiranja ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja.

Članom 5. ovoga zakona propisana su izuzeća, čija je lista proširena donošenjem Odluke o određivanju drugih djelatnosti koje ne podliježu obavezi evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, koju je donijela Vlada FBiH na sjednici održanoj 29. juna i uputila u proceduru objave.

S obzirom na to da je kao krajnji rok za fiskalizaciju određen 15. juli, kada se očekuje i fiskaliziranje najvećeg broja obveznika, iz Ministarstva finansija FBiH podsjećaju da je potrebno da se preduzmu sve raspoložive mjere kako bi bile realizirane sve složene radnje u procesu fiskalizacije.

U to spadaju osiguranje potrebnog broja fiskalnih uređaja i servisa s adekvatnim kadrovskim i optimalnim uvjetima za rad, potpisivanje ugovora i nabavka fiskalnih uređaja od obveznika fiskalizacije, podnošenje ZIF-ova za obveznike fiskalizacije putem ovlaštenih servisa, provjera upisanih podataka u fiskalnom uređaju i postavljenoj fiskalnoj i programskoj plombi na istom od Porezne uprave (PU) FBiH u ovlaštenom servisu, te   donošenje rješenja o fiskalizaciji obveznika od PUFBiH.

- Sve ove procedure zahtijevaju detaljan i kvalitetan pristup i osiguranje potrebnih podataka za obradu putem aplikativnog softvera za podršku radnih procesa sistema fiskalizacije u smislu adekvatnog odabira fiskalnih uređaja za određenu djelatnost. S obzirom na navedene obaveze, neophodno je da najkasnije do 31. 10. 2011. godine obveznici fiskalizacije primijene sve aktivnosti potrebne za provođenje fiskalizacije - navode iz Ministarstva.

Napominju da će u narednom periodu aktivnosti PUFBiH biti usmjerene na provođenje fiskalizacije, što prvenstveno znači da će ova uprava djelovati instruktivno i preventivno kod druge skupine obveznika.

- Porezna uprava FBiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove u naznačenom periodu, do 31. oktobra ove godine, neće poduzimati represivne mjere za drugu skupinu obveznika. U ovom periodu će Federalno ministarstvo finansija i PUFBiH kontinuirano raditi na unapređenju sistema fiskalizacije, a obveznici će i dalje imati mogućnost da svakodnevno od ovih institucija dobivaju pojašnjenja vezana za proces fiskalizacije - naglašavaju iz Ministarstva.

Potcrtavaju da je 15. 7. 2011. godine krajnji rok za nabavku fiskalnih uređaja, a postupak inicijalne fiskalizacije može se obaviti do 31.10. 2011. godine, čime će biti stvorene realne pretpostavke za poštivanje i primjenu odredbi Zakona o fiskalnim sistemima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik